Yazar : Özgür MERTOĞLU
Tarihi 15/01/2016
Başarılı ERP Uygulamaları
ERP’nin günümüzdeki tanımı nedir? Bugün artık ERP’den bahsedilirken sadece planlama
özelliğinden bahsedilmiyor. ERP artık bir kurumun yaptığı işin bütününü yansıtan bir
kavram olarak kullanılıyor.
ERP çözümlerinin kurum içerisinde hayata geçirilmesi çoğu zaman uzun, sıkıntılı ve maliyetli bir süreç olarak görülür. ERP projelerinde ilgili kurumun yapısı, ihtiyaçları, gelecekle ilgili istekleri iyi analiz edilir ve planlanırsa, çözümün kurulum ve uygulanması daha makul bir zaman, maliyet süreci içerecek şekilde sonuçlandırılır.
Tepe yönetimin ERP projesinin planlama aşamasından, kurulum ve uygulama süreçlerine kadar tüm oluşumlar boyunca projeye olan inanç, kararlılık ve destekleri projenin başarısı için son derece önemli bir faktördür.
ERP projesinin başarısında diğer önemli bir etken kurumsal ihtiyaç ve beklentilerin doğru tespit edilmesi, ERP’yi sadece teknolojik bir uygulama olarak görmeyip kurumun bugün ve gelecekteki operasyonel faaliyetlerini yürütecek bütünleşik bir sistem olarak değerlendirilmesi olacaktır.
ERP uygulamalarının kurulum aşamalarından uygulama ve yenileme aşamalarına kadar uzanacak bu uzun süreçte uygun görevlendirme, süreç analiz ve raporlama sistemlerinin geliştirilmesi de planlanmalıdır.
İhtiyaç ve beklentileri doğru tespit edilen işletmeye, pazardaki alternatif çözüm sağlayıcılar içerisinden kuruma en uygun çözüm sağlayıcı ve ERP uygulaması belirlenmelidir. Çözüm sağlayıcı firmanın destek ve hizmet kalitesi, sürekliliği de ERP uygulamalarının başarısı için çok önemlidir.
ERP uygulamaları hayata geçirildikten sonra üst yönetimin destek ve katılımıyla kurum için gerekliliği, getirileri, ilgili araçların kullanımı gibi konularda çalışanlar düzenli ve sürekli olarak bilgilendirilmeli ve gerektiğinde eğitim danışmanlık gibi destekler alınmalıdır.
Entegre edilen çözümün geliştirilebilir ve yeni modüllerin ilave edilmesine izin verecek bir esneklikte olması da önemli bir kriterdir. Ne var ki bir rakibi diğerinden ayıran uygulamayı nasıl benimsediği ve kullandığıdır.Eğer teknoloji, fırsat sağlayıcı olarak görülürse kurum stratejisinin de kendi içinde ilgili teknolojilerin benimsenmesi ve geliştirilmesi için bir strateji barındırması gerekir. Rakipler arasındaki farklılaşma ve rekabet kazancı iki etken üzerine oturur. İlk önce uygulamayı kullanarak kazanılan liderlik söz konusudur bu da uygulamanın benimsenme hızını vurgular. İkinci olarak kurumun sistemi kullanma kabiliyetidir.
Yorum Ekle
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.